高三英語(yǔ)總復(fù)習(xí) 第一部分 回歸教材 綜合能力測(cè)試 新人教版必修5

綜合能力測(cè)試第一部分 聽(tīng)力(1~20題略)第二部分 閱讀理解(共兩節(jié),滿分40分)第一節(jié) (共15小題;每小題2分,滿分30分)閱讀下列短文,從每題所給的四個(gè)選項(xiàng)(A、B、C和D)中,選出最佳選項(xiàng)A(2017貴州省銅仁市第一中學(xué)測(cè)試)I wish there would be a way to describe China in simple terms but thats impossible. For the most part Chinese people are friendly, easygoing and optimistic. They are curious and unusually patient and they are also the hardestworking people I have ever met.In China, family is everything. In my English classes when the students were asked what they would do if they only had a few hours to live, most students told me how they would spend their last few hours with their families and parents. Many times the subjects in the classes center on families and friends. I teach many students a year, talking to them freely.The cost of living here is very low compared with that of the US. The city of Xiang Fan I live in isnt large and I live better. Nonimported(非進(jìn)口的)foods are very cheap, so are clothing and articles of everyday use. The cost of public transportation is very low, too. Chinese value education. However, it is reported that many children cant afford the expenses of schooling and are forced to leave school in some poor areas in China. But they organized Project Hope many years ago. It creates conditions for the poor children to go back to school. In my opinion, Project Hope is of great importance to the development of the rural education.When we read news of China in the west, rarely, if ever, will we see anything mentioned of the positive changes China has gone through. While it is true that economic miracles have not reached many areas of China, but we also have the same problems.When I am asked which country I consider better, China or the US, my answer has always been the same, “We are not worse or better than each other; we are only different.”21.What is the author doing in China?A.He is teaching English in a school.B.He is visiting the places of interest. C.He is studying in a college.D.He is on business.22.What are NOT cheap in China in the authors opinion?A.Clothes and shoes made in China. B.Local foods.C.Imported foods.D.Public transportation tickets. 23.We can infer from the passage that the author thinks ________.A.the westerners have got to know China wellB.the progress of China is seldom reported in the USC.Chinas economic miracles have appeared everywhereD.the education in rural areas is never cared about in China答案與解析文章講述了“我”一個(gè)美國(guó)人對(duì)中國(guó)文化的認(rèn)識(shí)。
21.A 細(xì)節(jié)理解題根據(jù)文章第二段中的I teach many students a year, talking to them freely.可知,他在一所學(xué)校教英語(yǔ)22.C 細(xì)節(jié)理解題根據(jù)文章第三段中的Nonimported foods are cheap.可知,非進(jìn)口的食品便宜,這就意味著進(jìn)口的食品不便宜23.B 推理判斷題根據(jù)文章第四段的When we read news of China in the west, rarely, if ever, will we see anything mentioned of the positive changes China has gone through.可知,在西方很少看到對(duì)中國(guó)進(jìn)步的報(bào)道B(2017永安、連城、華安、漳平、泉港、龍海聯(lián)考)“Your homework is to collect sounds and take them down,” Mrs. Olson said before class was over. She handed out sheets of paper shaped like giant ears.On his way home, Colin glared out the schoolbus window. Not fair, he thought. How could he collect enough sounds on his familys farm? If only he lived in the town.He got off the bus when it stopped at his mailbox. But he wasnt in the mood to wave as it drove away.“Im home!”Colin called when he pushed open the gate. He threw his schoolbag down on a kitchen chair.“How was school?” His mother asked, walking in with his baby brother on her shoulder.“Ive got homework,” Colin complained.“Eat something before doing_your_chores.” His mother gave him the animal biscuits. Colin ate two tigers, three lions, and a seal, then drank some milk.Astrid, Colins dog, woofed as Colin walked toward the barn(谷倉(cāng)).Her young dogs were yipping. Colin placed dog food into their pan. In the chicken house, Colin hurried two hens from their nests.He put their warm eggs into his jacket. The black cow napped in the sun. Colin woke her when he poured corn into her pan. “Moo, thank you!”she seemed to say.Colin put the eggs in the kitchen, then climbed to his tree house as usual. He could see Dads beehives(蜂箱)by the field. Six hives usually meant plenty of humming noise. But today he couldnt hear it over the chattering sound of the sparrows. How could a person think?“QUIET!”Colin shouted.Suddenly, he sat up straight. Cows mooed and young dogs yipped. Chickens crackled in their yard. When Astrid began woofing below, Colin smiled broadly. “I hear you!”he called. He hurried down from the tree.24.What does the underlined part in Paragraph 7 refer to?A.Doing his homework. B.Helping with farm work.C.Playing with animals. D.Babysitting his brother.25.How many animal sounds are mentioned in the text?A.4. B.5.C.6. D.7.26.What will Colin most probably do next?A.Walk Astrid. B.Gather honey.C.Draw a giant ear.D.Record the sounds.答案與解析本文是一篇記敘文。
記敘了Colin為了完成老師布置的作業(yè),放學(xué)后在家里聽(tīng)見(jiàn)的各種聲音24.B 句意理解題根據(jù)后文“Astrid, Colins dog, woofed as Colin walked toward the barn(谷倉(cāng)).”可知為幫助干農(nóng)活,故選B25.C 細(xì)節(jié)理解題根據(jù)文中“Her young dogs were yipping. ”“Moo, thank you!”“Six hives usually meant plenty of humming noise.”“the chattering sound of the sparrows”“Chickens crackled in their yard.”“Astrid began woofing below,”可知一共有6種聲音,故選 C26.D 推理判斷題根據(jù)第一段及第二段“How could he collect enough sounds on his familys farm?”可知后來(lái)Colin將收集聲音完成老師的作業(yè),故選DC(2016天津高考)When John was growing up, other kids felt sorry for him. His parents always had him weeding the garden, carrying out the garbage and delivering newspapers. But when John reached adulthood, he was better off than his childhood playmates. He had more job satisfaction, a better marriage and was healthier. Most of all, he was happier. Far happier.These are the findings of a 40year study that followed the lives of 456 teenage boys from Boston. The study showed that those who had worked as boys enjoyed happier and more productive lives than those who had not. “Boys who worked in the home or community gained competence (能力) and came to feel they were worthwhile members of society,” said George Vaillant, the psychologist (心理學(xué)家) who made the discovery. “And because they felt good about themselves, others felt good about them.”Vaillants study followed these males in great detail. Interviews were repeated at ages 25,31 and 47. Under Vaillant, the researchers compared the mens mentalhealth scores with their boyhoodactivity scores. Points were awarded for parttime jobs, housework, effort in school, and ability to deal with problems. The link between what the men had done as boys and how they turned out as adults was surprisingly sharp. Those who had done the most boyhood activities were twice as likely to have warm relations with a wide variety of people, five times as likely to be well paid and 16 times less likely to have been unemployed. The researchers also found that IQ and family social and economic class made no real difference in how the boys turned out. Working—at any age—is important. Childhood activities help a child develop responsibility, independence, confidence and competence—the underpinnings (基礎(chǔ)) of emotional health. They also help him understand that people must cooperate and work toward common goals. The most competent adults are those who know how to do this. Yet work isnt everything. As Tolstoy once said, “One can live magnificently in this world if one knows how to work and how to love, to work for the person one loves and to love ones work.”27.What do we know about John?A.He enjoyed his career and marriage.B.He had few childhood playmates.C.He received little love from his family.D.He was envied by others in his childhood.28.Vaillants words in Paragraph 2 serve as ________.A.a(chǎn) description of personal values and social valuesB.a(chǎn)n analysis of how work was related to competenceC.a(chǎn)n example for parents expectations of their childrenD.a(chǎn)n explanation why some boys grew into happy men29.Vaillants team obtained their findings by ________.A.recording the boys effort in schoolB.evaluating the mens mental healthC.comparing different sets of scoresD.measuring the mens problemsolving ability30.What does the underlined word “sharp” probably mean in Paragraph 4?A.Quick to react.B.Having a thin edge.C.Clear and definite. D.Sudden and rapid.31.What can be inferred from the last paragraph?A.Competent adults know more about love than work.B.Emotional health is essential to a wonderful adult life.C.Love brings more joy to people than work does.D.Independence is the key to ones success.答案與解析本文是一篇說(shuō)明文。
文章主要闡述了童年的工作經(jīng)歷可以幫助人們?cè)诔赡曛髶碛懈篮煤透】档纳?7.A 細(xì)節(jié)理解題根據(jù)第一段第四句可知,John工作順利,婚姻幸福由此可知,他很享受他的工作和婚姻,A項(xiàng)與原文相符根據(jù)第一段內(nèi)容可知,B、C、D三項(xiàng)均與原文不符故A項(xiàng)正確28.D 推理判斷題根據(jù)第二段第二句可推知,Vaillant的話解釋了一些男孩長(zhǎng)大后成為一個(gè)快樂(lè)的人的原因故D項(xiàng)正確29.C 細(xì)節(jié)理解題該題提問(wèn)的是Vaillant團(tuán)隊(duì)通過(guò)什么方式獲得了研究成果根據(jù)第三段第三句可知,Vaillant團(tuán)隊(duì)是通過(guò)比較男性們不同時(shí)期的不同分?jǐn)?shù)來(lái)獲得研究成果的故C項(xiàng)正確30.C 詞義猜測(cè)題根據(jù)下文列舉的孩提時(shí)代的工作對(duì)人們長(zhǎng)大后的影響力可推知,此處的sharp意為“明顯的,鮮明的,清晰的”,與C項(xiàng)意思接近A項(xiàng)意為“反應(yīng)快的”;B項(xiàng)意為“邊緣薄的”;D項(xiàng)意為“突然并且快速的”,均與原文不符故C項(xiàng)正確31.B 推理判斷題該題提問(wèn)的是從最后一段可以推斷出什么根據(jù)最后一段第二至四句可推知,健康的情感生活是美好的成年生活的關(guān)鍵根據(jù)最后一段最后一句可知,A、C兩項(xiàng)錯(cuò)誤;D項(xiàng)原文未提及故B項(xiàng)正確D(2017邵東三中月考)Lets face it.No one drinks diet(飲食)soda(蘇打) for the taste.People drink diet soda in the hope that it will help them lose weight or at least keep them from gaining it.Yet it seems to have exactly the opposite effect, according to a new study.Researchers from the University of Texas said those who drank two or more diet sodas a day had waist(腰) size increases that were six times greater than those of people who didnt drink diet soda.“What we saw was that the more diet sodas a person drank, the more weight they were likely to gain,” said Sharon Fowler.The study was based on data from 474 participants in a large, ongoing research project, where the participants were followed for nearly 10 years.While the findings are surprising, they also offer some explanations.Nutrition(營(yíng)養(yǎng)) expert, Melanie Rogers, who works with overweight patients in New York, has found that when patients are switched(改變) from regular to diet soda, they dont lose weight at all.“We werent seeing weight loss necessarily, and that was confusing to us,” said Rogers.So why would diet soda cause weight gain? No one knows for sure yet, but it could be that people think they can eat more if they drink diet soda, and so overcompensate (補(bǔ)償)for the missing calories(卡路里熱量單位). A related study found some sweeteners (甜味劑) raised blood sugar levels in some mice.” Data from this and other potential studies suggest that the promotion of diet sodas and artificial(人造的) sweeteners may be risky,” said study researcher Helen PHazuda, professor at the University of Texass school of medicine. They may be free of calories, but not of consequences.32.People drink diet soda to ________.A.stay in fashionB.enjoy its tasteC.gain more energyD.a(chǎn)chieve weight loss33.The new study suggests that drinking diet soda______.A.helps people to be healthierB.causes people to become heavier C.offers people more caloriesD.makes people much thinner34.We can learn from the passage that ________.A.diet soda drinkers tend to eat more foodB.regular soda makes people lose more weightC.most blood diseases come from diet soda D.diet soda does help reduce calories35.Which of the following is the best title for the passage?A.Diet soda is good for your healthB.Diet soda may cause overweightC.Sweeteners can raise blood sugar levelsD.A research about nutrition答案與解析本文介紹了一項(xiàng)有關(guān)飲食營(yíng)養(yǎng)的研究。
32.D 細(xì)節(jié)理解題根據(jù)第一段中it will help them lose weight or at least keep them from gaining it.可知有些人認(rèn)為食用蘇打有助于減肥故選項(xiàng)D正確33.B 細(xì)節(jié)理解題根據(jù)第二段those who drank two or more diet sodas a day had waist(腰) size increases that were six times greater than those of people who didnt drink diet soda.一句可知答案選B34.A 細(xì)節(jié)理解題根據(jù)第六段中people think they can eat more if they drink diet soda, and so overcompensate (補(bǔ)償)for the missing calories(卡路里熱量單位).可知答案A正確35.B 主旨大意題通讀全文可知本文介紹了一項(xiàng)有關(guān)飲食營(yíng)養(yǎng)的研究故答案B正確第二節(jié) (共5小題;每小題2分,滿分10分)根據(jù)短文內(nèi)容,從短文后的選項(xiàng)中選出能填入空白處的最佳選項(xiàng)。
選項(xiàng)中有兩項(xiàng)為多余選項(xiàng)2017河北省石家莊市第二中學(xué)聯(lián)考)Nowadays, edictionaries are more and more popular among students. They may be lighter and compacter(簡(jiǎn)潔的) than any paper dictionary. __36__ However, Edictionaries should be limited in their use in classrooms, for there are many limits.__37__ In Japan, prices range from 10,000 yen ($100) to 40,000 yen, depending on how many functions you want and depending on how fashionable you are. A trusty Random House paper dictionary costs $12.95 plus tax.Edictionaries are more fragile. Drop your paper dictionary. Go ahead. Hold it above your head and drop it. __38__Edictionaries have keypads.__39__ Besides, it is more time consuming than looking through pages and using the index at the top of each page.Finally, lets consider making corrections or additions. When you find something youd like to change in the edictionary, you can pencil in some notes with the paper type. __40__A.However, it is impossible to do so with a keypad model.B.They may even contain more words and expressions.C.Typing in the spelling of a word is harder.D.Now, try this with any lightweight plastic edictionary, and youll be picking up the pieces.E.That huge, heavy paper dictionary that you see in your library looks like a building block in size and weight.F.Edictionaries have advantages as well as disadvantages.G.Edictionaries are much more expensive.答案與解析文章主要介紹了電子詞典,對(duì)比了電子詞典和傳統(tǒng)的紙質(zhì)詞典在重量、詞匯量、價(jià)格、使用等方面存在的差異。
36.B 根據(jù)空前句子“They may be lighter and compacter than any paper dictionary.”(它們可能比紙質(zhì)詞典更輕、更簡(jiǎn)潔)可知,此處在講電子詞典的優(yōu)勢(shì),選項(xiàng)中只有“它們甚至可能包含更多的單詞和短語(yǔ)”是在描述電子詞典的優(yōu)點(diǎn),另外答案選項(xiàng)中的may與上文句子相呼應(yīng)37.G 根據(jù)下文中的“In Japan, prices range from 10,000 yen ($100) to 40,000 yen,...”“A trusty Random House paper dictionary costs $12.95 plus tax.”可知電子詞典比紙質(zhì)詞典在價(jià)格上高很多38.D 本段指出電子詞典是比較易碎,接下來(lái)進(jìn)行對(duì)比空前句子在講試著扔紙質(zhì)詞典,那么這里應(yīng)指“現(xiàn)在扔電子詞典試試”39.C 根據(jù)空前句子“Edictionaries have keypads.”(電子詞典有袖珍鍵盤)及空后句子“Besides, it is more time consuming than looking through pages and using the index at the top of each page.”(此外,它要比瀏覽頁(yè)面和使用每頁(yè)頂部的索引還要耗費(fèi)時(shí)間),可知此處應(yīng)指使用鍵盤輸入單詞是比較困難的。
故選C40.A 本段主要對(duì)比電子詞典和紙質(zhì)詞典在修正和標(biāo)注方面的差異,紙質(zhì)詞典上我們可以用筆在上面做標(biāo)注,但是我們不可能用鍵盤去做第三部分 英語(yǔ)知識(shí)運(yùn)用(共兩節(jié),滿分45分)第一節(jié) 完形填空(共20小題;每小題1.5分,滿分30分)閱讀下面短文,從短文后各題所給的四個(gè)選項(xiàng)(A、B、C、D)中,選出可以填入空白處的最佳選項(xiàng)2017遵義四中月考)My mom only had one eye. One day during elementary school, my mom came and I was very __41__. So I threw her a __42__ look and ran out. The next day at school, my classmates __43__ me, saying: “Your mom only has one eye?!”I hated my oneeyed __44__ and our poverty, so I decided to study hard to grow up and become __45__. Later I left my mother for Seoul, where I studied in a high school and then got __46__ in Seoul University. Then, I got married, bought a house and had kids too. I lived __47__ as a successful man!__48__, my mom came. My little girl ran away, __49__ her eye. So I screamed at her: “How dare you come to my house and frighten my daughter! Get out of here now!” My mother __50__ answered, “Oh, Im so sorry. I may have gotten the wrong __51__,” and she disappeared.One day a few years later, a letter regarding a school reunion came to my house. I __52__ to my wife, saying I was going on a business trip. After the reunion, I went down to my old __53__ out of curiosity, and I found my mother lying on the cold ground with a piece of __54__ in her hand. It was a letter to me. It __55__:My son,I miss you so much. I was so glad when I heard you were coming for the __56__. But I decided not to go to the school for you. Im __57__ I only have one eye and made you embarrassed.You see, when you were very little, you got into an accident, and __58__ your eye. As a mother, I couldnt __59__ watching you having to grow up with only one eye, so I gave you mine.I miss you so much. I love you. You __60__ the world to me.My world shattered (粉碎)! Then I cried for the person who lived for me...My Mother!41.A.pleased B.embarrassed C.disappointed D.surprised42.A.delightful B.comfortableC.pitiful D.hateful43.A.laughed at B.shouted atC.smiled at D.glared at44.A.daughter B.fatherC.mother D.wife45.A.addicted B.cheerfulC.successful D.a(chǎn)shamed46.A.accepted B.punishedC.cared D.touched47.A.difficultly B.happilyC.gratefully D.stressfully48.A.Hurriedly B.FinallyC.Expectedly D.Suddenly49.A.tired of B.worried aboutC.scared of D.curious about50.A.angrily B.quietlyC.unwillingly D.thankfully51.A.direction B.numberC.a(chǎn)ddress D.sense52.A.reacted B.liedC.replied D.promised53.A.classroom B.officeC.dormitory D.house54.A.paper B.chalkC.cloth D.glass55.A.introduced B.includedC.continued D.said56.A.vacation B.journeyC.reunion D.a(chǎn)ppointment57.A.sorry B.nervousC.a(chǎn)mazed D.excited58.A.injured B.lostC.cured D.destroyed59.A.stand B.helpC.a(chǎn)void D.enjoy60.A.compare B.showC.a(chǎn)ssociate D.mean答案與解析這是一篇夾敘夾議的情感文章。
作者因?yàn)樽约耗赣H是一只眼而厭惡媽媽,而母親卻依然在離世前還愛(ài)著自己的孩子這是一篇歌頌?zāi)笎?ài)的文章,讓人看后心中無(wú)不為母親而感動(dòng)41.B 根據(jù)上文“My mom only had one eye.”作者的媽媽只有一只眼一天媽媽到作者的學(xué)校,作者感到很尷尬embarrassed尷尬的42.D 根據(jù)下文“ran out”可知,作者討厭地看著她,跑開(kāi)了hateful十分討厭的43.A 根據(jù)下文“saying: ‘Your mom only has one eye!’”可知,作者的同學(xué)都嘲笑他laughed at嘲笑44.C 根據(jù)上文“My mom only had one eye.”可知,作者討厭一只眼的媽媽mother母親45.C 根據(jù)上文“so I decided to study hard to grow up”可知,作者決定努力學(xué)習(xí)長(zhǎng)大并變得成功successful成功的46.A 根據(jù)上文“where I studied in a high school”可知,作者后來(lái)被首爾大學(xué)錄取accepted接受47.B 根據(jù)下文“as a successful man”可知,作者作為一個(gè)成功的人快樂(lè)地生活。
happily快樂(lè)地48.D 根據(jù)下文“My little girl ran away,”可知,突然,我媽媽來(lái)了Suddenly突然49.C 根據(jù)上文“My little girl ran away,”可知,作者的女兒害怕她的眼睛scared of害怕50.B 根據(jù)下文“Oh, Im so sorry. I may have gotten the wrong”可知,作者的媽媽安靜地回答quietly安靜地51.C 根據(jù)上文“How dare you come to my house and frighten my daughter! Get out of here now!”可知,作者的媽媽說(shuō)她可能地址弄錯(cuò)了address地址52.B 根據(jù)下文“saying I was going on a business trip”可知,作者向妻子撒謊了lie撒謊53.D 根據(jù)下文“and I found my mother lying on the cold ground”可知,作者出于好奇回到舊房子house房子54.A 根據(jù)下文“It was a letter to me.”可知,作者的媽媽手里拿著一張紙?zhí)稍诒涞牡厣稀?/p>
paper紙55.D 根據(jù)下文可知,這些是信上寫的內(nèi)容said寫到56.C 根據(jù)上文“a school reunion”可知,作者的媽媽聽(tīng)說(shuō)作者要來(lái)聚會(huì)很高興reunion聚會(huì)57.A 根據(jù)下文“I only have one eye and made you embarrassed.”可知,作者的媽媽只有一只眼睛,讓作者感到尷尬,她感到難過(guò)sorry難過(guò)58.B 根據(jù)上文“you got into an accident”可知,作者出了事故失去了一只眼睛lost失去59.A 句意:我不忍心看著你只有一只眼睛長(zhǎng)大stand忍受60.D 根據(jù)上文“I miss you so much. I love you.”可知,你對(duì)我意味著一切mean意味著第二節(jié) (共10個(gè)小題;每小題1.5分,滿分15分)閱讀下面材料,在空白處填入適當(dāng)?shù)膬?nèi)容(1個(gè)單詞)或括號(hào)內(nèi)單詞的正確形式2017湖南師大附中月考)The traditional Chinese lunar calendar __61__(divide) the year into 24 solar terms.Cold Dew, the 17th solar term of the year begins this year on Oct.8, __62__ (last) 16 days, during which time temperatures are lower than in White Dew in most areas of China.The dew (露水) is greater and colder and there will be __63__ (little) rain.Autumn crops will be ripe.Here are several things you should know about Cold Dew.1.Foggy autumnTemperatures drop __64__ (significance) in October.When the cold air meets autumn rain, the water vapor in the air soon reaches saturation(飽和), and then it turns into rain or fog.2.Season for fishingPeople always say that fishing in shallow water in autumn __65__(do) make sense.Thats __66__ during the Cold Dew period, temperatures decrease quickly and sunshine cannot reach the deep water thoroughly.Fishes all swim to shallow water areas __67__ the water temperature is relatively high.3.A great time for hikingDuring Cold Dew, North China takes __68__ a look of late autumn.On the day of the Double Ninth Festival, people often climb hills with cornels.This custom aims __69__ (drive) away evils, and __70__ (originate) in the Eastern Han Dynasty (AD25-220).答案與解析文章談到了中國(guó)二十四節(jié)氣中的“寒露”。
61.divides 一年分二十四節(jié)氣,是客觀事實(shí),用一般現(xiàn)在時(shí)62.lasting 現(xiàn)在分詞作伴隨狀語(yǔ)63.less 根據(jù)上文的比較級(jí)判斷在此要用比較級(jí) 64.significantly 副詞修飾謂語(yǔ)動(dòng)詞65.does does在此處強(qiáng)調(diào)謂語(yǔ)動(dòng)詞,全篇文章介紹寒露節(jié)氣,寒露是一個(gè)節(jié)氣,是客觀事實(shí),用一般現(xiàn)在時(shí) 66.because because在此引導(dǎo)表語(yǔ)從句67.where wh。