(湖北專用)2015屆高考英語二輪復習 專題限時檢測(二十)閱讀理解之新聞類

專題限時檢測(二十) 閱讀理解之新聞類(共3篇,限時23分鐘)A(2014·黃石畢業(yè)班調(diào)研) China has recently been faced with serious issues of product safety. In Panama, it is said that medicine made with a poisonous chemical sickened some people. A Chinese company had identified it as diethylamide glycol (乙二醇), a low-cost substitute commonly used in automobile antifreeze (防凍劑).Some countries have banned Chinese-made toothpaste containing diethylamide glycol. China has now told companies to discontinue its use, even though it says the toothpaste is safe. Another industrial chemical, melamine, was found in wheat flour used to make pet food in North America. Thousands of dogs and cats became sick.The United States has restricted some imports of Chinese seafood because they contained banned substance. And questions have been raised about other products, including children’s toys covered with lead paint.Chinese officials promised to provide the European Union, the biggest trading partner, with detailed reports on enforcement efforts against unsafe goods.Meglena Kuneva, commissioner (理事) for consumer protection of the European Union said China should have kept its promise.China recently closed three companies linked to the Panama and the pet food scare. And it dismissed the former head of its food and drug administration. He was found guilty of corruption (腐敗) for approving unsafe drugs. This week, a conference of the State Council approved a proposed special measure on the supervision of food safety. The Xinhua News Agency said it calls for stronger controls over producers, greater responsibilities for government and more serious punishment for illegal activities.But Chinese officials have accused some foreign media of overstating problems with goods made in China. They say food imports from the United States also fail inspection sometimes. Next week, American and Chinese food safety officials are planning to hold 5 days of meetings in Beijing to discuss cooperation. 1. How was Panama case dealt with afterwards?A.Three companies linked to it were closed down.B.The former head of food and drug administration was removed from his position.C.More serious punishment was conducted for leaders linked to it.D.Both A and B.2.It can be implied but not clearly stated that________.A.Chinese-made toothpaste is safeB.the safety of “Made in China” is doubtedC.there are safety problems with more Chinese productsD.stronger control over Chinese products is in need3.The passage is mainly about________.A.China is facing product safety problemsB.more controls are taken of Chinese goodsC.overstated problems with Chinese goodsD.China is losing its trade partners4.What does “it” refer to in the last but one paragraph?A.China.B.The European Union.C.Chinese officials.D.The Chinese company.B(2014·仙桃高三一模)The decision of the Third Plenum of the 18th Central Committee of the Communist Party of China to allow a married couple to have two children if one of the couple is an only child is indeed welcome news to the many young couples who want to have more than one child.What is even more meaningful is the statement in the decision that the family planning policy will be gradually adjusted to promote demographic (人口) development on a balanced and long-term basis.Such flexibility is necessary, given the fact that China has the largest population in the world and one of the major engines for the global economy. People are now predicting further loosening as a higher birth rate is needed to offset the too low birth rate of the past and the rapid aging of society, which are putting pressure on economic growth and social progress. Economists see the drop in the working-age population by 3.45 million in 2012 as strong evidence of the need for a much higher birth rate to avoid an economic crisis caused by a lack of labor. Sociologists consider the fertility (繁殖力) rate of 1.18 in 2012 as a sign of society being lacking in energy, and warn that the rapid increase of senior citizens will prevent the dynamics of both economic and social progress.These concerns must have been taken into consideration during the process of making the decision. However, as a country with a population of more than 1.3 billion, China can never set aside concerns about the negative effects a population explosion would have on its economic and social development.What we need now are reasonable expectations for the country’s demographic growth. It was expected that under the previous family planning policies, the country’s population would grow to 1.5 billion and then gradually drop. If this is still the possibility we hope to realize, further study is needed to figure out how we should adjust the policies so that the decline in population will not be so sharp that it deals a heavy blow to the overall development of the country. 5.According to the passage, which of the following is NOT the problem with the previous family planning policy?A.A too low birth rate.B.A rapid increase of the aged.C.A big population explosion.D.A sharp decline in working-age population.6.The underlined word “offset” in the third paragraph can best be replaced by________.A.compensate for B.set outC.call for D.set off7.What can be inferred from the passage?A.China’s population won’t stop growing until it reaches 1.5 billion.B.Balanced demographic growth benefits the overall development of China.C.In China, a higher birth rate is needed to meet many young couples’ demands.D.Economic and social progress is nothing more than demographic development.8.Where does this passage probably come from?A.A work of science fiction.B.A book review.C.A marriage guide.D.A news report.C(2014·荊州第二次質(zhì)檢)AUGUSTA, Maine — Repair crews from Maine to Michigan and into Canada worked to restore power to more than half a million homes that were left in the dark by last weekend’s ice storm, which has been linked to 27 deaths. In the United States, the storm caused at least 17 deaths on Christmas Day, from traffic accidents and carbon monoxide (一氧化碳) poisoning.In Canada, 10 people were reported dead, including seven who were reported dead from apparent carbon monoxide poisoning. Police said five people in Ontario died after using gas to heat their home northeast of Toronto and two in Quebec in a wooden house. Earlier, three people were killed in eastern Canada in highway crashes blamed on severe weather conditions.The ice storm last weekend was one of the worst to hit during the Christmas week, and repair crews were working around the clock to restore service.As temperatures decreased sharply in Toronto, authorities reported a sudden jump in calls for help for suspected carbon monoxide poisoning, responding to 110 calls in a 24-hour period. Officials said they typically see 20 such calls a day. Fire officials warned people not to use anything that burns inside a home, and even cautioned against using a lot of candles.“I understand they want to keep warm, but you cannot do this. This is deadly,” Toronto Mayor Rob Ford said Tuesday. In Toronto, about 72,000 customers remained without power Christmas morning. Elsewhere in Ontario, about 30,000 customers were still in the dark. Tens of thousands of homes were still without power on Wednesday in Michigan, down from more than 500,000 at the storm’s peak (頂峰). Maine had about 60,000 without power.Canadian officials warned that some customers could be without power until Saturday. 9.What is the main cause of the death in Canada?A.Their houses’ burning down.B.Traffic accidents on the highway.C.Carbon monoxide poisoning.D.Using lots of candles at home.10.Why was there a jump in calls for help?A.Because there was a sudden drop in temperature.B.Because many crashes happened on the highway.C.Because a lot of people wanted to order candles. D.Because people couldn’t get out to pay their bills.11.What can we infer from the text?A.The repair work hasn’t been finished.B.The ice storm last weekend was the worst.C.Fire officials didn’t give people warning.D.The ice storm is at its peak at the moment.12.What’s the best title for the passage?A.Cold Christmas comes without powerB.Ice storm leaves many without powerC.Ice storm causes many deaths on roadD.The worst disaster happens in Canada答 案語篇解讀:本文是一篇新聞報道。
報道了中國出口的很多產(chǎn)品都被查出有質(zhì)量問題這些質(zhì)量問題已嚴重影響了中國產(chǎn)品的國際聲譽1.選D 細節(jié)理解題根據(jù)第六段的前兩句可知,針對巴拿馬政府查出的中國產(chǎn)品質(zhì)量問題,中國國內(nèi)有三家相關(guān)公司被關(guān)閉,食品藥品管理部門的領(lǐng)導也被撤職了2.選B 推理判斷題分析本文可推知,“中國制造”的產(chǎn)品的質(zhì)量安全問題受到世界上很多國家懷疑3.選A 主旨大意題根據(jù)主題句——第一段第一句可知,本文主要說明中國制造的產(chǎn)品面臨著嚴重的質(zhì)量問題4.選A 指代判斷題根據(jù)本段第一句中的主語“China”可知,此處的it指代前一句中的主語China語篇解讀:本文是一篇新聞報道為了使人口不會大幅下降,以致影響到國家的整體發(fā)展,中國及時調(diào)整了計劃生育政策,推出了二胎新政策,即一方是獨生子女的夫婦可生育兩個孩子5.選C 細節(jié)理解題根據(jù)本文倒數(shù)第二段內(nèi)容可知,中國人口基數(shù)大,如果控制不好生育政策,有可能會造成人口大爆炸,人口大爆炸并不是之前計劃生育政策所帶來的問題,所以C項表述錯誤6.選A 詞義猜測題畫線詞所在的句子是在解釋新政策的原因,由此可推知,目前需要更高的出生率來彌補過去過低的出生率及快速老齡化造成的勞動力減少,compensate for 意為“補償,彌補”,與offset意思相近。
故選A7.選B 推理判斷題根據(jù)最后一段中的“...we should adjust ... development of the country.”可知,我們應調(diào)整政策,為了使人口不會如此大幅下降,以至于影響國家的整體發(fā)展由此可推知,平衡的人口增長有利于中國的整體發(fā)展8.選D 推理判斷題本文是關(guān)于我國計劃生育新政策方面的介紹,顯然不屬于科幻小說、書評或者婚姻指南,而是一篇新聞報道語篇解讀:本文為一篇新聞報道美國和加拿大因遭受冰暴而使很多戶家庭斷電,維修人員正在努力為50多萬戶家庭恢復供電9.選C 細節(jié)理解題根據(jù)第三段第一句可知,在加拿大導致死亡的主要原因是一氧化碳中毒10.選A 細節(jié)理解題根據(jù)第五段第一句可知,求助電話猛增是因為氣溫急劇下降,人們因取暖導致一氧化碳中毒的事件增多11.選A 推理判斷題根據(jù)文章最后一段 “Canadian officials warned that some customers could be without power until Saturday.”可推知,電力維修工作目前還沒有完成12.選B 標題判斷題本文為新聞報道,主旨在第一段,主要介紹了因冰暴很多人遭遇斷電,維修人員正在搶修的事件,因此B項為最佳標題。