山東省濟(jì)南市2019年中考英語 題型專項(xiàng)復(fù)習(xí) 題型六 閱讀理解真題剖析.doc
閱讀理解
濟(jì)南真題剖析
(xx山東濟(jì)南中考)
Ⅵ.閱讀理解 閱讀下列短文,從每題A、B、C、D四個選項(xiàng)中,選出一個能回
答所提問題或完成所給句子的最佳答案。(30分)
A
Paula was seven that year.One day, she saw Mom making clothes. When Paula
asked whom the clothes were for, Mom said they were for the poor people. On
Christmas morning, Paula opened her presents and saw those beautiful clothes she
had seen Mom making.“I thought the clothes were for the poor people,” said
Paula.Mom smiled and said, “They are for the poor people. Were poor.”
When Paula was nine, her greatest wish was to own a pogo stick(彈簧單高
蹺).When Christmas season came again, she told Mom all she wanted was a pogo
stick. Mom told her they couldnt afford one. On a Saturday morning before
Christmas, Paula went shopping with her parents.While they were buying fruit, Dad
said, “I need to buy some tools. Ill be back soon.” Later, Paula and Mom got in their
truck. Soon Dad walked out with a long thin box.Paula wondered if it was a pogo
stick in the box.
When they got back home, Dad put the box in the storeroom. That afternoon,
while her parents were busy doing housework, Paula walked secretly into the
storeroom and found the box. There was a silly old broom(掃帚) in the box! Paula
was so disappointed. On Christmas morning, she got some gifts, but she didnt get
what she really wanted. Then Paula saw Dad enter the storeroom.He came back
carrying a beautiful pogo stick! She couldnt believe it!
That was many years ago. But Paula recalls those sweet memories every
Christmas season.Her parents didnt have much money, but they gave her the most
important gift of all, full of love. She will never forget all the joy her parents brought
into her life.
71.Paulas parents gave her as a Christmas gift when she was seven.
A.a(chǎn) new computer B.a(chǎn) nice pencil
C.beautiful clothes D.delicious food
72.At the age of , Paula wished to have a pogo stick.
A.eight B.nine C.ten D.eleven
73.Paulas father went back to their truck with a .
A.bag B.hat C.map D.box
74.Paulas parents were when she walked secretly into the storeroom.
A.sleeping B.eating dinner
C.doing housework D.feeding cows
75.Which of the following is the best title for this passage?
A.The Great Gift B.A Nice Pogo Stick
C.A Kind Little Girl D.Paula and Her Mom
B
Sometimes, little things can bring big changes. Justice and Nathaniel are learning this with music. A cello and a violin brought big changes to their lives.
Justice and Nathaniel are in sixth grade. They go to a middle school named
Northwest School of the Arts. They used to go to Winterfield Elementary School.
Winterfield has a program with the Charlotte Symphony Orchestra (CSO).The CSO
program teaches kids how to play musical instruments. Justice learned to play the
violin.Nathaniel learned to play the violin and the cello. They are the first students
from the program to go to northwest.
For the past six years, the CSO has given afterschool music classes at
Winterfield. Most of the kids in the school come from poor homes.Its difficult for
their parents to afford music lessons. The CSO wants the kids to learn about music,
and it also wants them to stay out of trouble and get better grades.
The program started to teach kids about music. It wants to help kids in other
ways, too. Kids are allowed to take smaller instruments home to practice. This
teaches them to take responsibility for something valuable. The program also
encourages cooperation(合作). Students must spend time with children they might
know outside of the program. And also, the program teaches practice habits. When
students get better after practice, they learn that practice is good.
Students use the first year to explore and find a “forever instrument.” Justice
tried out the clarinet and cello before picking a violin. Nathaniel liked the trumpet but decided on the cello and violin.
“When I started, it actually looked easy, but I knew it would get tougher,”says Nathaniel.“Practicing is a pleasure. Im always trying to get a song
perfect, so Im playing 152025 minutes a day.”
Thanks to music, Justice and Nathaniel got into a good middle school. Justices
mom said she is very glad that he does well in class and that he likes it.“It makes a
big difference,” Nathaniels dad said.
76.The word “cello” in the passage is most probably .
A.a(chǎn) musical instrument
B.a(chǎn)n expert in music
C.a(chǎn) famous musician
D.a(chǎn) music program
77.From Paragraph 2, we can learn that Justice and Nathaniel .
A.a(chǎn)re sixyearold school boys
B.a(chǎn)re learning art in a primary school
C.a(chǎn)re middle school students
D.worked for a school music program
78.Which of the following is true about the CSO program?
A.It trains music teachers for a school.
B.It gives kids afterschool music classes.
C.It teaches each kid to play the violin.
D.It tries to raise money to help poor kids.
79.Paragraph 4 mainly talks about .
A.how to become a responsible person
B.the importance of cooperation
C.how to take part in the music program
D.the goals of the music program
80.From the last paragraph, we know that Justices mom and Nathaniels
dad .
A.a(chǎn)re both music teachers in the program
B.a(chǎn)re happy about the program
C.have different opinions about the program
D.dont think the program useful
C
It is nearly impossible to answer the question when or where baseball started. Several cultures created games which involve(涉及) hitting a ball with a bat and running. But there were several rules that made them quite different from each other. The game of baseball itself has improved over time and has several changes from its early version(版本).
When did baseball start in the US? As the legend goes, the game we know as
baseball today was invented or at least built with an accepted set of rules by
Alexander Joy Cartwright. As there is little proof(證據(jù)) that baseball was played in
the United States before Alexander Joy Cartwright wrote up the rules of baseball, it
has been formally accepted that Cartwright is, if not the biological, the most suitable
father of baseball.
The legend further goes that baseball, which has grown to become a hugely
popular game in the United States today, was invented in a famous Manhattan based
club called the Knickerbockers. So the name for the rules set by Alexander Joy
Cartwright was then called “the Knickerbockers Rules”.The first New York
baseball team was called the New York Knickerbockers.Having created the rules,
Cartwright was naturally the judge(裁判) for the first ever baseball game played in
the United States base on the rules.
Cartwrights contribution(貢獻(xiàn)) to baseball doesnt just end in setting the rules for
the game. He is also known for popularizing the game and its rules over the United
States.Cartwright, who traveled to California during California Golf Rush, spread the
knowledge of baseball pretty much at every stop on his way from New York to
California.
Till about the late 1860s, baseball was largely an amateur game until a Cincinnati
club—the Cincinnati Red Stockings, which is known to almost all
Americans—decided to recruit(招募) the best players for prize money. The first
professional baseball league in the United States was the National Association of
Professional Baseball Players, which was set up in 1871.
81.From Paragraph 1, we can learn that baseball .
A.is a game with a long history
B.is popular all over the world
C.has experienced some changes
D.had strict rules as it appeared
82.According to the passage, which of the following is true about Cartwright?
A.He made baseball very popular in the world.
B.He made the rules for baseball.
C.He chose the judge for the first baseball game.
D.He was a famous baseball player.
83.What does the underlined word “amateur” most probably mean in Chinese?
A.常規(guī)的 B.團(tuán)體的 C.激烈的 D.業(yè)余的
84.What does the writers purpose of writing the passage?
A.To introduce the history of baseball.
B.To encourage people to play baseball.
C.To introduce the inventor of baseball.
D.To show people how popular baseball is.
85.The passage is most probably taken from .
A.a(chǎn) news report B.a(chǎn) sport poster
C.a(chǎn) history book D.a(chǎn) sports magazine
參考答案
A
71.C 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一段第四句可知答案選C。
72.B 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二段第一句可知答案選B。
73.D 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二段最后三句可知答案選D。
74.C 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第三段第二句可知答案選C。
75.A 標(biāo)題歸納題。通讀文章可知本文主要圍繞“禮物”這個線索展開,
所以最佳標(biāo)題為A項(xiàng)。
B
76.A 推理判斷題。根據(jù)第二段第五、六、七句可知cello是一種樂器。
77.C 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第二段第二句可知答案選C。
78.B 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第三段第一句可知B項(xiàng)正確。
79.D 段落大意題。根據(jù)第四段的內(nèi)容可知這個項(xiàng)目主要是為了讓孩子們學(xué)
會對貴重物品承擔(dān)責(zé)任、鼓勵合作、養(yǎng)成練習(xí)的習(xí)慣。由此可知本段主要講述
的是這個項(xiàng)目的目的是什么,故選D。
80.B 推理判斷題。根據(jù)最后一段的內(nèi)容可知Justice的媽媽和Nathaniel的爸
爸對這個項(xiàng)目一致好評,結(jié)合所給選項(xiàng)可知答案選B。
C
81.C 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一段最后一句可知答案選C。
82.B 細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)倒數(shù)第三段最后一句可知B項(xiàng)正確。
83.D 詞義猜測題。根據(jù)下文提到的The first professional baseball league...可
知此處的amateur和professional具有相反的含義,由此可知答案選D。
84.A 主旨大意題。通讀全文可知本文主要介紹了棒球的發(fā)展史,結(jié)合所給
選項(xiàng)可知答案選A。
85.D 推理判斷題。文章主要介紹了棒球的發(fā)展史,是關(guān)于一項(xiàng)體育運(yùn)動的
介紹,結(jié)合所給選項(xiàng)可知答案選D。a news report“一則新聞報道”;a sports
poster“一張體育海報”;a history book“一本歷史書”;a sports magazine“一本體育雜志”。